HPS- en LED-lampen combineren voor hogere tomatenopbrengsten en langere verlichtingsperiodes

Half september 2018 begonnen we een nieuwe ronde tests in onze demonstratiekas voor tomaten bij het Delphy Improvement Centre. In dit project worden Merlice-trostomaten geteeld uit zaden van De Ruiter Seeds met een combinatie van Philips HPS lampen (high pressure sodium) en Philips GreenPower LED-kweeklampen. We wilden bewijzen dat een hybride verlichtingsoplossing telers kan voorzien van een flexibele manier om hoge lichtniveaus toe te passen op het gewas, de hele vroege lente door, terwijl ze tegelijkertijd kunnen profiteren van de stralingswarmte die HPS lampen afgeven in de koudere maanden van het jaar. Het doel was om aan het einde van week 18 meer dan 55 kg/m² te oogsten.

Doelen

Na zes jaar van tests met 100% LED-verlichting hebben we ervoor gekozen een test uit te voeren met een hybride oplossing inclusief HPS-verlichting. Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar manieren om de lichtniveaus voor hun gewassen te verhogen en worden daarbij beperkt door de stralingswarmte die door HPS lampen wordt geproduceerd. Tegelijkertijd is een keuze voor 100% LED-verlichting nog een brug te ver, omdat ze ten minste voor een deel willen blijven profiteren van de stralingswarmte van de HPS-verlichting. Ook zijn ze geïnteresseerd in het hergebruiken van hun bestaande infrastructuur om de kosten te beperken.

In deze test zijn we begonnen met een HPS-installatie van 180 µmol/m²/s, die 108 Watt/m² verbruikt. De helft van de HPS-installatie (54 Watt/m²) werd vervangen door LED-verlichting, in combinatie met Philips GreenPower LED toplighting van 90 µmol/m²/s en Philips GreenPower LED-interlighting van 55 µmol/m²/s. Dit leidde tot een totaal lichtniveau van 235 µmol/m²/s. Er werd voor de Philips GreenPower LED toplighting module gekozen om een optimale lichtverdeling over de gewassen te bieden. De interlightingsmodule werd gekozen omdat hiermee de maximale verticale lichtverdeling over de gewassen kon worden bereikt, wat leidt tot de beste gewasresultaten.

Samen met onze partners Delphy Improvement Centre, De Ruiter Seeds, Cultilene en Gremon Systems hebben we gezocht naar de juiste teeltstrategie om ons doel te bereiken. Elke week wordt ons team ook aangevuld door drie gepassioneerde telers om praktische inzichten te bieden op basis van hun expertise.

LED's zijn onderdeel van een nieuw systeem dat toegang biedt tot nieuwe mogelijkheden, zoals een fijne afstemming van het klimaat, energiebesparingen en plantgegevens.

Stengeldichtheid

Op 12 september 2018 hebben we geplant met een stengeldichtheid van 3.3 stengels/m² met een plant die op het derde blad getopt is. In voorgaande jaren zijn we gestart met 2 koppen per plant en hebben we een extra stengel aangehouden na 1 of 2 weken na planten. Door met 3 koppen per plant te starten hebben we de productie van deze 3e stengel met 5 weken verlengd om zo winterproductie te optimaliseren. Een week na planten bloeide de eerste tros. In week 49 is een extra stengel aangehouden om de plantdichtheid te verhogen naar 4.0 stengels/m²2  om het teeltseizoen mee te eindigen.

Halverwege november werd het gewas te vegetatief en waren de trossen niet zo sterk als we wilden. Ons doel was om de winter door te komen zonder de trossen te hoeven verstevigen, maar dit moesten we opzij zetten om de zwakkere trossen te ondersteunen. Om te zien wat het effect van de interlighting zou zijn op een zwakkere tros besloten we om de trossen in een rij niet te verstevigen.

Na een grondige evaluatie van het klimaat besloten we de irrigatie te verminderen. De gewassen bereikten daarna meteen weer de juiste balans. Deze hybride opstelling produceert minder stralingswarmte, waardoor we ook meer controle hadden over het klimaat in vergelijking met een volledige HPS-opstelling. Normaal gesproken zou een teler met alleen HPS lampen deze verlichting aan het begin van de lente uitschakelen zodra de zon de kas gaat verwarmen. Met deze hybride opstelling kan de teler de groeilampen nu langer gebruiken en het seizoen verlengen.

Met een gemiddelde wekelijkse productie van net iets meer dan 2 kg/m² liggen we op koers om in week 18 ons doel te behalen van meer dan 55 kg/m² en eind augustus te eindigen met een productie van ongeveer 107/m². De zwakkere trossen werden in de tussentijd ook geoogst, en hadden een gemiddeld vruchtgewicht van 155 gram, wat voldoet aan onze kwaliteitsstandaarden. Uiteindelijk bleken de trossen die we niet hadden verstevigd ook sterk genoeg om vruchten van acceptabele kwaliteit te produceren.

Met de lente in aantocht kunnen we verder ontdekken wat voor voordelen deze verlichtingsinstallatie nog meer te bieden heeft. Als de buitentemperaturen en de hoeveelheid daglicht toenemen, kunnen we nog steeds gebruik maken van 100% verlichting om een maximale hoeveelheid licht te bereiken voor de gewassen. Pas als de straling buiten boven de 450 Watt uitkomt, zullen we de HPS lampen uitschakelen en alleen de LED-verlichting gebruiken.

Op basis van de resultaten tot nu toe zijn we ervan overtuigd dat een hybride verlichtingsopstelling beslist voordelen biedt voor telers die op zoek zijn naar de flexibiliteit van LED-lampen om de lichtniveaus te verhogen, de verlichtingsperiode te verlengen en de gewasopbrengst te verhogen, en die tegelijkertijd ook willen profiteren van de stralingswarmte die door de HPS lampen wordt geleverd.

Piet Hein van Baar

Piet Hein van Baar is Plant Specialist Vegetables en is al 20 jaar actief in de sector rondom de teelt van tomatengewassen. Piet Hein is nauw betrokken bij projecten in West-Europa en kent de klanten en hun kassen heel goed. Hij bezoekt elke zes weken een klant om de verlichtingsstrategie te verbeteren.

Gerelateerde artikelen

Extra blauw licht heeft geen invloed op smaak en gewaskwaliteit

Tijdens het onderzoek wilden we zien of de toevoeging van een grotere hoeveelheid blauw licht een verschil maakte voor de houdbaarheid en de kwaliteit.

Daarom kun je wit licht in basilicum beter vermijden

Na uitgebreid testen met lichtrecepten met behulp van de Philips LED production module dynamic kwamen we tot de conclusie dat het beter is om wit licht te vermijden in LED installaties

Neem contact op met ons

Neem contact op met gecertificeerde partners

Philips-producten worden verkocht via een wereldwijd netwerk van gecertificeerde partners. Zoek partners in jouw regio voor meer informatie over Philips LED-groeilampen.

Neem contact op met Philips

Wat zijn de beste LED-groeilampen voor jouw situatie? Wij helpen je verder. Gebruik ons formulier om je vraag aan ons te stellen.

Abonneer je op de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van Philips LED-verlichting voor de tuinbouw door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Word onderdeel van ons team

Wil je het juiste groeirecept ontdekken en onderdeel worden van ons team? Bekijk dan onze carrièrepagina voor meer informatie.

Geïnteresseerd?

Lees meer over LED-verlichting in de tuinbouw in onze nieuwste artikelen en casestudies.