- Europe
- Latin America
- Middle East & Africa
- North America
- Asia Pacific
- BelgiqueFrançais
- BelgiëNederlands
- DanmarkDansk
- DeutschlandDeutsch
- Eesti VabariikEesti
- EspañaEspañol
- FranceFrançais
- HrvatskaHrvatski
- IrelandEnglish
- ItaliaItaliano
- LatvijaLatvijas
- LietuvaLietuvių
- MagyarországMagyar
- Nederland Nederlands
- NorgeNorsk
- PolskaPolski
- PortugalPortuguês
- RomâniaRomână
- SchweizDeutsch
- SlovenijaSlovenščina
- SlovenskoSlovenčina
- SrbijaSrpski
- SuisseFrançais
- SuomiSuomeksi
- SverigeSvenska
- TürkiyeTürkçe
- United KingdomEnglish
- ÖsterreichDeutsch
- Česká RepublikaČeština
- ΕλλάδαΕλληνική
- БеларусьРусский
- БългарияБългарски
- Российская ФедерацияРусский
- УкраїнаУкраїнська
- ҚазақстанРусский

Extra blauw licht heeft geen invloed op smaak en gewaskwaliteit
Basilicum wordt al honderden jaren geteeld en is één van de meest populaire kruiden ter wereld. De frisse smaak van deze plant kan door geen enkel ander kruid of specerij worden geëvenaard. Dit maakt deze delicate plant een uitstekende keuze voor de binnenteelt. Helaas worden basilicumblaadjes zwart als ze beschadigd zijn. Dit kan gemakkelijk gebeuren als basilicum tijdens vervoer of opslag wordt blootgesteld aan lage temperaturen. Door de delicate aard van het gewas is basilicum niet alleen één van de duurste kruiden voor de consument, maar ook één van de moeilijkst houdbare. Als blauwe LED-belichting het metabolische profiel van het gewas kan helpen versterken, dan vergroot dat ook de waarde voor de detailhandel, de eindconsument en de teler.
Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van blauw licht bij vertical farming een sterke invloed kan hebben op diverse gewassen, waarbij hun smaakprofiel en algemene kwaliteit wordt verbeterd. Maar als het gaat om de toepassing van blauw licht, is er geen standaardaanpak. Samen met de Wageningen Universiteit wilden wij onderzoeken of basilicum positief reageert op een verhoogd niveau van blauw licht, zoals uit eerder onderzoek bij sla is gebleken. Maar we waren verrast dat de prestaties van basilicum onder verhoogde blauwe LED-belichting niet vergelijkbaar waren met de eerder onderzochte prestaties bij bladgroenten en fruit.

HPS- en LED-lampen combineren voor hogere tomatenopbrengsten en langere verlichtingsperiodes
Half september 2018 begonnen we een nieuwe ronde tests in onze demonstratiekas voor tomaten bij het Delphy Improvement Centre. In dit project worden Merlice-trostomaten geteeld uit zaden van De Ruiter Seeds met een combinatie van Philips HPS lampen (high pressure sodium) en Philips GreenPower LED-kweeklampen. We wilden bewijzen dat een hybride verlichtingsoplossing telers kan voorzien van een flexibele manier om hoge lichtniveaus toe te passen op het gewas, de hele vroege lente door, terwijl ze tegelijkertijd kunnen profiteren van de stralingswarmte die HPS lampen afgeven in de koudere maanden van het jaar. Het doel was om aan het einde van week 18 meer dan 55 kg/m² te oogsten.

Aardbeien en het effect van verrood bij junidragers
- Het toevoegen van verrood licht geeft een toename van biomassa (stengels + bladmassa, zowel droog- als versgewicht).
- Dit vertaalt zich niet naar een hogere vruchtproductie in kg/m2.
- Het toevoegen van ca 5% verrood licht kan de strekking verbeteren.

Verrood in tomatenteelt: wel of niet verstandig?
- Verrood licht bij de teelt van tomaten geeft grote verschillen per ras.
- Het kan meer sinksterkte geven en leiden tot een significante oogsttoename, maar ook de kwaliteit van de groene delen negatief beinvloeden.
- Op dit moment is verrood niet interessant voor de tomatenteler. De meerproductie staat niet in verhouding tot de extra benodigde energie.
Telers willen zoveel mogelijk uit hun LED-lampen halen. Daarom doet Signify in nauwe samenwerking met partners, doorlopend onderzoek naar de optimale toepassing van Philips GreenPower LED lampen voor verschillende teelten. Hierin worden diverse lichtrecepten getest in relatie tot energieverbruik, lichtspectrum, meeropbrengst en uniformiteit. Het gebruik van verrood is de laatste tijd een van de ‘hot items’ en blijkt bij een goede toepassing op veel gewassen een positief effect te hebben. Dit geeft ook bij veel tomatentelers die al onder full LED produceren de vraag: moeten we hier niet eens naar kijken?

Daarom kun je wit licht in basilicum beter vermijden
Onderzoek groeilicht bevestigt effect op elektraverbruik en gewas, zoals ervaringen in andere gewassen
Als wit licht in LED-installaties voor groeilicht niet strikt noodzakelijk is, kun je het beter vermijden. Ten opzichte van rood en blauw licht voegt het geen waarde toe voor het gewas, terwijl het stroomverbruik wel toeneemt. Die conclusie trekken we na uitgebreide proeven met lichtrecepten met de Philips GreenPower LED production module dynamic. De recente resultaten in basilicum bevestigen eerdere ervaringen in onder andere sla, tomaat en spinazie.
Er is veel discussie over de toepassing van wit licht in LED-installaties voor groeilicht. Bij wit licht werkt het prettiger en kun je de kleur van gewassen beter beoordelen. Wanneer mensen met regelmaat in het gewas moeten werken, is een beetje wit licht op momenten dat er geen daglicht beschikbaar is dus best handig. In andere situaties voegt wit licht ten opzichte van rood en blauw licht geen waarde toe voor de plant en werkt het alleen maar kostenverhogend.
Proeven in basilicum
In een klimaatkamer van het Philips GrowWise research center is drie keer op rij basilicum geteeld onder verschillende lichtrecepten. Het lichtniveau bedroeg telkens 220 µmol/m2/s, met een varierend aandeel wit licht ten koste van het rode en blauwe licht.

Dynamisch belichten met LED levert forse besparingen op
Energie wordt zeer duur betaald. Dat zien we terug in het gebruik van lichtinstallaties. SON-T lampen staan uit en worden vervangen door LED-lampen. Die zijn zuiniger en kun je bovendien dimmen. De behoefte om te belichten is er nog steeds, maar door licht slimmer in te zetten kun je een aanzienlijke kostenbesparing realiseren per eenheid product zonder concessies te doen aan opbrengst en kwaliteit.
In het nieuwe denken en doen rond belichten staan twee begrippen centraal: kostenefficiëntie en flexibiliteit. Planten hebben Photosynthetic Active Radiation (PAR) nodig om te groeien. De kunst is immers om planten tegen de laagst mogelijke kosten voldoende PAR-licht in de juiste samenstelling (spectrum en intensiteit) te geven om goed te presteren. En zoals de stroomkosten geen constante zijn, maar van uur tot uur kunnen variëren, is ook de lichtbehoefte van een plant niet constant. Onderzoek en praktijk hebben al uitgewezen dat het zowel voor de plantontwikkeling als de energierekening gunstig kan zijn om licht te behandelen als een dynamische groeifactor. De tijd dat lichtinstallaties op vaste tijden altijd op vol vermogen draaiden, zal snel tot het verleden behoren, want je gaat tenslotte altijd op zoek naar optimalisatie van de productie per eenheid energie-input.

3 Tips voor het daglichtloos telen van aardbeien met Philips LED
Het jaarrond (verticaal) telen van gezond voedsel in een volledig gesloten omgeving, het zogenoemde indoor farming, is in de afgelopen jaren enorm populair geworden in stedelijke omgevingen en problematische klimaten. Bladgroenten en kruiden zijn de meest geproduceerde gewassen. Telers willen echter uitbreiden naar een veel grotere verscheidenheid aan groenten en fruit. In ons Philips GrowWise research Center in Eindhoven doen wij al verschillende jaren teeltproeven met aardbeien. In dit onderzoek hebben wij nu een nieuwe stap gezet. Ons doel? Ontwikkeling van een blauwdruk voor indoorteelt van aardbeien, en het vinden van de optimale belichtingsstrategie en de best presterende rassen.
In het onderzoekscentrum kijken we naar alle relevante parameters voor de gewasontwikkeling. Daarbij speelt licht natuurlijk een essentiële rol. Factoren als klimaat, rassenkeuze en substraat zijn echter net zo belangrijk. Het idee om aardbeien indoor te telen was niet nieuw voor ons. Sterker nog, we produceren al ruim vijf jaar aardbeien zonder daglicht. Ondanks wat teleurstellingen en tegenslagen bleken de resultaten en de eerste berekeningen van dit businessmodel bemoedigend genoeg om met het onderzoek in die richting verder te gaan en een blauwdruk voor de indoorteelt van aardbeien op te zetten.