Wat is het verschil tussen de manier waarop licht mensen en planten beïnvloedt?

Toen ik vanochtend wakker werd, zag ik een groot verschil in vergelijking met gisteren: het was nog redelijk donker en het was zwaar bewolkt. Gisteren was het nog helder en zonnig! Toch weerhield de sombere lucht mij er niet van om op te staan. Ik moest naar mijn werk en er was nog voldoende licht om mijn dagelijkse activiteiten uit te kunnen voeren. Voor de planten in mijn tuin heeft het verschil in zonlicht echter een veel groter effect!

De zon straalt continu licht uit over een breed spectrum. Welk deel daarvan de aarde bereikt, is sterk afhankelijk van waar je bent en hoe het weer is. Het spectrum blijft in feite veel stabieler dan de hoeveelheid straling. Het spectrum varieert maar een klein beetje, afhankelijk van de locatie en het weer, maar afgezien van zonsopkomst en zonsondergang is het altijd gelijk, variërend van UV- tot IR-straling. 

Primair groeiproces

Dus hoe heeft dit invloed op planten? Het primaire groeiproces is fotosynthese, waarin CO2 en H2O wordt omgezet in suiker met behulp van licht.

Er is een specifiek deel van het stralingsspectrum dat planten gebruiken voor de fotosynthese, genaamd Photosynthetic Active Radiation of PAR. Dit wordt gemeten in het aantal fotonen of lichtdeeltjes en beslaat de golflengte tussen 400 en 700 nm.

Photosynthetically Active Radiation

Omdat planten en mensen anders op licht reageren, moeten we verschillende eenheden gebruiken om het licht te beschrijven in relatie tot planten en mensen. Dit is belangrijk om te onthouden als je LED-groeilampen wil gebruiken voor de plantenteelt.

De eenheid die we gebruiken om de hoeveelheid licht te meten dat zichtbaar is voor het menselijk oog is 'lumen' of 'lux', wat het aantal lumen per m² betekent. Lumen heeft een lichtspectrum op basis van de gevoeligheidscurve van het menselijk oog, die het hoogste punt bereikt in het groene deel van het spectrum.

Om licht te meten in relatie tot planten gebruiken we Photosynthetically Active Radiation (PAR), dat alle fotonen telt in het bereik van 400-700 nm. Deze maateenheden zijn Fotosynthetische fotonflux (PPF), maateenheid mmol/s-1 en Dichtheid van de fotosynthetische fotonflux (PPFD), met maateenheid mmolm-2.s-1.

Licht meten in relatie tot planten

Dus wat heeft dit te maken met bewolkte dagen? Omdat mensen slechts een beperkte hoeveelheid licht nodig hebben, kunnen we op een bewolkte dag ook ons werk doen. Maar voor planten is licht de groeimotor. Je kan zeggen dat een plant op een bewolkte dag veel minder gedaan krijgt dan een persoon.

Esther de Beer

Esther de Beer is programmamanager voor Pre-development en Research bij Philips Horticulture LED Solutions. Ze is op zoek naar een manier om LED-groeilampen effectiever te maken. In deze serie artikelen vertelt ze meer over de manier waarop verlichting werkt en hoe dit de groei van planten beïnvloedt.

De inschakelstroom van LED's en de financiële impact op uw lichtontwerp

Het is van cruciaal belang om de juiste specificaties te kunnen ontvangen over inschakelstroom en andere belangrijke technische factoren, anders kan het project ongeplande kosten riskeren.

Dimmen met LED voor lagere energiekosten

Met Signify’s dim-technologie en het Philips GrowWise Control System heb je een krachtige nieuwe manier om de groei van je gewas en energiekosten te beheersen.

Neem contact op met ons

Neem contact op met gecertificeerde partners

Philips-producten worden verkocht via een wereldwijd netwerk van gecertificeerde partners. Zoek partners in jouw regio voor meer informatie over Philips LED-groeilampen.

Neem contact op met Philips

Wat zijn de beste LED-groeilampen voor jouw situatie? Wij helpen je verder. Gebruik ons formulier om je vraag aan ons te stellen.

Abonneer je op de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van Philips LED-verlichting voor de tuinbouw door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Word onderdeel van ons team

Wil je het juiste groeirecept ontdekken en onderdeel worden van ons team? Bekijk dan onze carrièrepagina voor meer informatie.

Geïnteresseerd?

Lees meer over LED-verlichting in de tuinbouw in onze nieuwste artikelen en casestudies.