Tips om van groeimaximalisatie met LEDs naar optimale energiebenutting te gaan

Wat een heftige tijden maken we mee in de glastuinbouw. Elke teler heeft te maken met hoge energieprijzen en de impact hiervan op zijn belichtingsstrategie.

In reactie op de snel stijgende energiekosten kozen veel tomatentelers in West-Europa afgelopen winter voor minder belichten en het massaal afschakelen van hun SON-T lampen. Sommige ondernemers maakten een versnelde overgang naar hybride of full LED en bij telers met hybride installaties werd het LED-aandeel dominant.

We zien LED’s snel populairder worden, omdat ze zuiniger zijn en flexibiliteit bieden. Dat betekent dat de positie van SON-T ingrijpend is veranderd. Twee jaar geleden zagen onze klanten SON-T nog als onmisbaar voor de tomatenteelt, maar inmiddels laten zij de lampen voornamelijk branden in de nachtelijke uren. Dan is stroom immers het goedkoopst en heeft SON-T het meeste effect op de gewasontwikkeling.

Van maximaal naar efficiënt

Onder invloed van de energiemarkt zie je de insteek bij belichting veranderen. De inzet op maximale productie wordt ingeruild voor de meest efficiënte benutting van je beschikbare energie. Het mooie van LED’s, die ongeveer de helft minder energie verbruiken, is dat ze die nieuwe belichtingsstrategie binnen bereik brengen. Zo wordt het mogelijk om te gaan denken in ‘zoveel mogelijk gram tomaat/kWh’, in plaats van in ‘zoveel mogelijk productie en/of een zo hoog mogelijke lichtefficientie’. Een wezenlijk verschil, dat ook gevolgen heeft voor andere aspecten van de teelt.

Flexibiliteit

De overstap naar LED-belichting zit in een stroomversnelling en die ontwikkeling zal verder doorzetten. Maar wees je er als teler van bewust dat wanneer je bij belichting aan de knoppen draait, dat ook gevolgen heeft voor de rest van je teelt. Zo heeft telen onder LED invloed op het kasklimaat. Want minder SON-T betekent minder stralingswarmte, dus een andere warmteverdeling en vochthuishouding in de kas. Om dat te ondervangen kun je de groeibuis verkiezen als primaire verwarming, boven de buisrail. De groeibuis heeft een directer effect op de planttemperatuur en de uitgroeisnelheid van de vruchten, vandaar die accentverschuiving bij veel tomatenbedrijven.

Verder hebben sommige LED lampen het voordeel dat ze dimbaar zijn en geen warmte verspreiden. Zo worden warmte en licht losgekoppeld en zijn er met LED meer belichtingsuren mogelijk in periodes van het jaar dat de buitentemperatuur oploopt.

Het dimmen van de lampen met bijvoorbeeld het Philips GrowWise Control System geeft je de flexibiliteit om snel in te spelen op veranderingen in de buitenomstandigheden maar ook op fluctuerende energieprijzen Zo kun je ook nivellerend af- en opschakelen en licht beter doseren dan met SON-T.

Integratie belichting en klimaatbeheersing

Telers zullen met LED hun belichtings- en klimaatstrategie meer op elkaar gaan afstemmen. Om de voordelen optimaal te benutten wordt het gebruik van twee energieschermen in combinatie met systemen voor ontvochtiging steeds vaker gebruikt. Alleen dan kun je de lichtinput volledig benutten en tegelijkertijd maximaal energie besparen, zonder concessies te doen aan het kasklimaat. De focus op ontvochtiging krijgt meer nadruk. Ondertussen moet je de planttemperatuur en gewasontwikkeling in de gaten houden.

Grenzen zoeken

Telers hebben deze winter de grenzen opgezocht en ontdekten zo welke minimumtemperaturen en lichtsommen nog acceptabel zijn. Sommige zakten daarbij door de ondergrens heen en zagen de gewasgroei en afrijping te veel vertragen. De bandbreedtes liggen voor elke teelt anders, maar in het algemeen kan je stellen dat met minder dan 90 Mol/m2/wk en daarbij te lage temperaturen de teelt aanzienlijk trager gaat verlopen. Het gewas heeft een bepaalde lichtsom nodig om gezond te blijven, en vraagt daarboven een bepaalde lichthoeveelheid voor de vruchtproductie. De hoeveelheid energie moet steeds kloppen bij de plantbelasting en stengeldichtheid van het gewas.

Gelijkmatige opbouw van plantbelasting en lichtsom

Door de milde weersomstandigheden van afgelopen winter is het telen met overwegend LED in veel gevallen prima gelukt.. Echter in geval van een koude winter bestaat het risico dat het gewas te vegetatief groeit in de eerste maanden van de belichte teelt. Een goede gelijkmatige gewasopbouw vraagt om een goede afstemming van de lichtsom en plantbelasting. Meer licht is daarbij niet per se beter.

Geen enkele teler wil een te vegetatieve gewasontwikkeling, want dan blijven de vruchten te klein en groeit het gewas te traag met kwaliteitsproblemen tot gevolg. Voor een goede opbouw is het raadzaam om groei- en fotosynthesemodellen te gebruiken, zodat je goed kunt monitoren en eventueel bij kunt sturen. Teeltadviseurs of de Signify plantspecialist kan daarbij ondersteunen.

Balans kunst- en natuurlijk licht

Naast de opbouw van de lichtsommen moet in het voorjaar de overgang naar natuurlijk licht ook ‘met beleid’ gebeuren. Geholpen door de zeer lichte maand maart bouwden veel bedrijven afgelopen seizoen de belichting versneld af om zo geld te besparen. Maar ondanks de goede lichtsommen per etmaal blijkt achteraf dat de lichtbenutting in een aantal situaties ondermaats is geweest. Analyses tonen aan dat de voorjaarsproducties van veel tomatenteelten tegen de verwachting in zijn achtergebleven. Een geleidelijke overgang in de verhouding kunstlichtsom en buitenlichtsom inbouwen is hier dus de les.

Overigens moeten telers er rekening mee houden dat hun gewas onder full LED anders oogt dan zij gewend zijn met SON-T. Je kunt daarbij op het verkeerde been gezet worden als je dat verschil niet kent. De planten zijn vaak compacter en donkerder groen en lijken op het eerste oog wat minder sterk. Maar het gewas is krachtig genoeg.

Verdamping en meststoffen

Vergeet niet om ook alert te zijn op de afname van de verdamping. Dat is een neveneffect van full LED-belichting. Hierdoor neemt de wateropname af en daarmee de opname van meststoffen. Je kunt dit ondervangen door te sturen op een hogere EC-waarde.

Het blijft een kwestie van de balans zoeken. Gezien de voorlopig hoge energieprijzen in Europa zul je als teler wederom de grens moeten opzoeken. Daarbij is het wel opletten geblazen. Want bij verlaging van de lichtintensiteit, , geldt het risico dat er in de wintermaanden te weinig licht doordringt naar het onderste deel van de plant. Daarom is het belangrijk om de gewasstructuur open te houden. Dat betekent voldoende bladplukken, zodat de onderste bladeren ook voldoende licht kunnen opnemen.

Pascal van Megen

Erik Stappers is plant specialist voor groenten bij Signify. Hij richt zich op hogedraad-gewassen en bladgroenten. Erik is betrokken bij projecten door heel West-Europa en werkt nauw samen met telers en onderzoekers om tot de optimale LED-oplossing te komen voor deze gewassen.

Gerelateerde artikelen

De inschakelstroom van LED's en de financiële impact op uw lichtontwerp

Het is van cruciaal belang om de juiste specificaties te kunnen ontvangen over inschakelstroom en andere belangrijke technische factoren, anders kan het project ongeplande kosten riskeren.

Dimmen met LED voor lagere energiekosten

Met Signify’s dim-technologie en het Philips GrowWise Control System heb je een krachtige nieuwe manier om de groei van je gewas en energiekosten te beheersen.

Wat is het verschil tussen de manier waarop licht mensen en planten beïnvloedt?

Planten en mensen reageren verschillend op licht. Mensen hebben relatief weinig licht nodig om te kunnen zien, terwijl licht voor planten functioneert als groeimotor.

Interesse?

Producten bestellen

Philips producten worden verkocht via een internationaal partner netwerk. Vind hier een partner in jouw regio.

Contact Philips

Wij zijn er om al jouw vragen en opmerkingen te beantwoorden. Vul hiervoor ons Contactformulier in.

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief om de twee maanden om up-to-date te blijven over Philips LED belichting voor de tuinbouw.

Ontwikkelingen bij Philips

Persberichten

Hieronder vind je een overzicht van de laatste persberichten van Philips Horticulture LED Solutions.

Blog

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze LED-oplossingen in de glastuinbouw.