Afzonderlijke bediening van warmte en licht

Leo van der Harg poseert met kleurige bloemen in zijn handen.

Leo van der Harg

Nederland

Leo van der Harg BV is een kampioen-bloemenkweker. Zijn bedrijf produceert 5 miljoen potrozen per jaar, ongeveer 10% van de Europese markt. Omdat het bedrijf zich wil onderscheiden door de superieure kwaliteit van zijn planten, gingen ze op zoek naar een betere manier om de groeiomstandigheden te beheersen.

Leo van der Harg poseert in zijn kas, die wordt verlicht door Philips lighting
LED's zijn de toekomst. Daarom kies ik nu voor deze oplossing.
- Leo van der Harg
Kleurig boeket van de bloemen die Leo van der Harg in zijn kas kweekt.

De uitdaging

Van der Harg streeft naar erkenning van de superieure en consistente kwaliteit van hun planten. Om deze ambitie waar te maken moeten de teeltomstandigheden optimaal zijn en altijd aangepast kunnen worden. Voorafgaand aan de bouw van de nieuwe kas werd het gewas volledig verlicht met HPS, een verlichtingssysteem dat zowel licht als stralingswarmte produceert. Met dit soort verlichtingssysteem is het niet mogelijk de temperatuur en verlichting volledig los van elkaar te beheersen. Tijdens de wintermaanden is dat normaal gesproken geen probleem, maar het kan in de lente en herfst tot beperkingen leiden.

De juiste verlichting

Leo van der Harg beschikt over een teeltoppervlak van 36.000 m². In 2013 hebben ze daar een nieuwe kas van 7000 m² aan toegevoegd die wordt gebruikt voor de bloei. Voorafgaand aan de bouw van de nieuwe kas werd het gewas verlicht met HPS. Dat systeem produceert zowel warmte als licht, wat betekent dat de twee factoren niet los van elkaar kunnen worden beheerst. Tijdens de winter is dat normaal gesproken geen probleem, maar in de lente en herfst kan dit beperkingen opleveren.

Leo van der Harg, de bedrijfseigenaar, wilde LED-verlichting gaan gebruiken. "Uit andere projecten is al gebleken dat een installatie met LED-oplossingen het beheer eenvoudiger maakt," legt hij uit. "Met deze combinatie is het eenvoudiger om de teeltomstandigheden te beheersen. LED's genereren geen stralingswarmte, waardoor het mogelijk is de temperatuur en verlichting los van elkaar te regelen."

Er werd een nieuwe verlichtingsinstallatie geïnstalleerd met een combinatie van LED- en HPS-groeiverlichtingssystemen. De planten worden 5000 uur per jaar verlicht. 1000 uur daarvan worden ze verlicht door uitsluitend LED of HPS. Welk type verlichting gedurende die 1000 uur wordt gebruikt, hangt af van de temperatuur in de kas. Dit verbeterde controleniveau levert het hele jaar door sterkere planten op van hogere kwaliteit.

De energiebesparing die met de nieuwe kasverlichting is gerealiseerd bedraagt meer dan 10%. Leo van der Harg meldt dat "de investering zichzelf direct terugbetaalt, niet alleen door de energiebesparing, maar ook door de hogere plantkwaliteit."

Philips GreenPower LED toplighting

Philips GreenPower LED toplighting

Philips introduceert een op LED´s gebaseerd topbelichtingsoplossing voor glastuinbouwers die zich eenvoudig laat installeren en geen water nodig heeft voor koelsystemen.

Gerelateerde voorbeelden

Neem contact op met ons

Neem contact op met gecertificeerde partners

Philips-producten worden verkocht via een wereldwijd netwerk van gecertificeerde partners. Zoek partners in jouw regio voor meer informatie over Philips LED-groeilampen.

Neem contact op met Philips

Wat zijn de beste LED-groeilampen voor jouw situatie? Wij helpen je verder. Gebruik ons formulier om je vraag aan ons te stellen.

Abonneer je op de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van Philips LED-verlichting voor de tuinbouw door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Word onderdeel van ons team

Wil je het juiste groeirecept ontdekken en onderdeel worden van ons team? Bekijk dan onze carrièrepagina voor meer informatie.

Geïnteresseerd?

Lees meer over LED-verlichting in de tuinbouw in onze nieuwste artikelen en casestudies.