Bekijk deze video's om snel kennis te maken met de basisprincipes van LED
Ontdek de voordelen van het overschakelen op LED en ontdek ons lampenassortiment.
1:01
Besparen met het juiste licht.
0:48
Meer weten over lamphelderheid en hoe je de juiste lamp kiest.
0:40
Meer weten over onze lampen die langer meegaan.
0:50
Ontdek onze twee types dimbare LED-lampen.
0:47
Verschillende kamers vereisen verschillende lampen. Lees meer over lampvoeten, vormen en fittings.
0:47
Ontdek hoe de kleurtemperatuur van een lamp de sfeer van een kamer beïnvloedt.
0:41
Er bestaan heel wat misverstanden rond LED-lampen.
Hoog tijd om die de wereld uit te helpen.
De eerste LED-lampen op de markt leverden een zeer wit licht op. Veel mensen denken dat dat nog steeds het geval is.
De LED-technologie is echter aanzienlijk geëvolueerd. Tegenwoordig zijn Philips LED-lampen verkrijgbaar in verschillende wittinten: van warm witgeel tot koel blauw. Je kunt kiezen voor een LED-lamp met de vertrouwde warme gloed van een traditionele gloeilamp of voor een lamp dat het natuurlijke licht nabootst. Raadpleeg de 'shade of white'-indicatie op de verpakking.
Vermogen wordt vaak verward met helderheid. Bij traditionele gloeilampen gaf het vermogen de helderheid van de lamp aan.
Het vermogen meet echter niet de helderheid, maar het stroomverbruik. LED-lampen stralen dezelfde hoeveelheid licht uit als traditionele gloeilampen. Bij het selecteren van LED-lampen kijk je best naar de lichtopbrengst, die wordt gemeten in lumen (lm). Deze staat aangegeven op de verpakking. Voor het gemak vermelden we ook het equivalente vermogen van een gloeilamp, omdat we weten dat je hier nog vertrouwd mee bent.
De markt wordt momenteel overspoeld door LED's van lage kwaliteit. Veel van deze LED's beginnen na een jaar merkbaar te vervagen.
Philips LED's zijn ontworpen om in de loop der tijd een constante lichtkwaliteit te leveren. Het grootste deel van hun levensduur blijven ze bijna net zo helder schijnen als wanneer ze nieuw waren. Philips LED-lampen gaan 15.000 tot 20.000 uur mee - dat is ongeveer 15 jaar*.
* Gemiddelde levensduur bij 2,7 uur/dag
De eerste LED-lampen kostten aanzienlijk meer dan traditionele lampen.
Tegenwoordig zijn LED-lampen ongeveer even duur als traditionele lampen, verbruiken ze minder energie, gaan ze langer mee en verdienen ze zichzelf dus terug. Philips LED-lampen gaan 15.000 tot 20.000 uur mee, wat neerkomt op 15 jaar als ze gemiddeld 2,7 uur per dag branden. Als een lamp drieënhalf uur per dag brandt, gaat hij 15 jaar mee. Philips LED-lampen verbruiken ongeveer 80% minder energie dan conventionele lampen. Zo kun je in korte tijd aanzienlijk besparen op je energierekening.
Veel mensen denken dat LED's niet gedimd of aangestuurd kunnen worden.
Toch wel. LED's zijn digitaal, wat betekent dat ze aan of uit kunnen worden gezet. Niet alle LED-lampen zijn echter ontworpen om gedimd te worden. Als je een dimmer wilt gebruiken, kies dan voor dimbare lampen. Zoek naar het "dimbaar"-logo op de verpakking. In veel gevallen kun je gebruik maken van je bestaande dimschakelaars. Er is ook een online lijst van dimschakelaars om te controleren dat de LED compatibel is.
Sommige mensen denken dat LED's schadelijk zijn voor de ogen.
LED-lampen zijn net zo veilig voor de ogen als elke andere kunstmatige lichtbron. Ze zijn niet zoals lasers: het licht is niet op één punt gericht en de intensiteit is vergelijkbaar met traditionele lampen en halogeenlampen. Verder bevatten LED's geen kwik, lood of andere giftige stoffen. Ze zijn volledig recyclebaar.